fredag 24 maj 2013

6. Dystopier

I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin. Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins.

Lyssna direkt här, genom att trycka play:

Eller hämta mp3-filen här. Vi finns också på iTunes!

I avsnittet nämns följande boktitlar:
En sekund i taget, Sofia Nordin, Rabén & Sjögren.
1984, George Orwell, Bokförlaget Atlantis
Processen, Frans Kafka, bla Bonnier pocket.
Kallocain, Karin Boye, bla Bonnier pocket.
Vägen, Cormac McCarthy, Albert Bonniers förlag
Hungerspelen, Suzanne Collins, Bonnier Carlsen.
Gone (serie), av Michael Grant, B Wahlströms
Delirium, Lauren Oliver, Bonnier Carlsen
Den gröna cirkeln, Stefan Casta, Opal
Ful (Uglies-serien), Scott Westerfeld, Bonnier Carlsen.

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att "En sekund i taget" är mer lik ett antal "Efter katastrofen" TV-serier ala Triffiderna(originalet) mfl TV-serier som fanns på vet inte riktigt när - kanske 80-talet - än dystopier á la Brave New World/1984 eller Farenheit 451. I "efter katastrofer"-serierna var ofta så att en person trodde att hen var själv kvar. Arthur C Clark har också skrivit en novell(eller var det en miniroman) på samma tema där en vändpunkt är att en telefon ringer. Intressant men inte ovanligt tema. Det som faktiskt är nytt är att huvudpersonen är 12 år och det gör absolut skillnad

   Bland moderna dystopier förutom Hungerspelen tycker jag också man ska nämna Matchad-serien, även om jag gillar Hungerspelen mer.

   Plus att både dystopi inkl. efter katastrofen enligt min åsikt tillhör SF/Science Ficton/Fantastik. De är alla olika fantasier och förutsägelser om framtiden, vilka kan vara med eller utan teknik.

   Ett nydanande och lysande exempel på vad som kan komma efter en katastrof är Hot House av Brian Aldiss( (Drivhuset) från 1962 som utspelar sig långt efter, ca 2 miljarder år i framtiden. Den utspelar sig i djungeln. Människor som vi känner dem finns inte.

   Radera