En podcast, även kallad podd, poddsändning och poddradio, är en serie avsnitt som består av video- eller ljudfiler och som fördelas över ett RSS-flöde. Det finns både gratis podcasts som du kan ladda ner och du kan även prenumerera på dem du tycker om för att inte missa det senaste avsnittet. En podcast kan t.ex. vara inspelningar från vissa tv- och radioprogram. Det kan även vara unika inspelningar som originalinspelningar. Dess poddar brukar kunna spelas på flera olika plattformar. Kan vara ett program i datorn, i din mobiltelefon eller på en webbsida.

Namnets betydelse

Podcast är sammanslagning av orden Broadcast Pod och Pod, och de avser Apples ord för den tidigare mediaspelaren iPhod. Ordet podcast kommer ursprungligen från iPhod, och det för att iTunes var tidiga med att skapa ett stöd för att kunna använda RSS för hämtning av ljudfiler.

Att lyssna på en podd

Det är enkelt att lyssna på en podd och det kan du göra på flera olika sätt, eftersom postcasting är en öppen teknik. Du kan själv välja om du vill lyssna i den webbläsare som finns på sajtet. Vill du lyssna på en podcast i en app som finns i din mobil? Vill du lyssna i din dator, kanske i Itunes, gör du det. På till exempel Spotify finns det mängder av poddar att lyssna på i olika genrer.

iPhone har en bra inbyggd podcastspelare och genom den kan du prenumerera på många olika poddar. Androida enheter i sin tur har ett inbyggt system för podcasts i ”Google play music”.

Hur hittar du en podcast att lyssna på?

Leta reda på en podd genom de appar som finns på din mobil eller på din dator genom att skriva in poddens RSS-adress. Om den podd du vill lyssna på finns tillgänglig får du upp den direkt till din spelare och du kan börja lyssna direkt. Tycker du om podden du laddat ner kan du prenumerera på podcasten, så får du direkt nästa avsnitt i appen.

Kan man tjäna pengar på att göra podcast?

De som gör podcaster brukar få sponsorpengar eller pengar från reklam i vissa tv- eller radiokanaler. Pengar kan också fås genom content marketing och många som har en podd brukar marknadsföra sig själv, sitt företag eller produkt.