Podcasts är ett medie som vuxit sig stort och ökat dramatiskt i tillgänglighet och popularitet under de senaste decenniet. En av de stora fördelarna med detta format är att man kan lyssna på en podcast i stort sett när som helst. Dra på dig lurarna och lyssna på en podd som intresserar dig när du tar en promenad, på gymmet, när du lagar mat eller städar, eller varför inte som avkoppling när du ska sova?

Idag finns det en uppsjö av poddar att välja mellan och de har alla olika inriktning och behandlar olika ämnen. Vissa tar formen av ett samtal mellan en eller flera personer, medan andra är mer dokumentära eller informativa. Det är det som är det fina med det hela; det finns verkligen poddar för alla smaker. Och poddarna avhandlar inte bara main stream- ämnen utan det finns också podcasts som verkligen är nischade och smala. Dessa poddar tilltalar oftast en liten men initierad krets.

Det finns till exempel en podd som riktar sig till de som tycker om LEGO och som enbart handlar om detta ämne. Tillhör man målgruppen för denna podcast bör man även spana in erbjudandena på lego black friday, där man kan göra riktiga fynd.

Populära podcastämnen brukar vara sport, true crime, biografier över framgångsrika eller kända personer, historiska händelser och dokumentärer. Men mindre vanliga ämnen förekommer som sagt också . Man kan bland annat hitta poddar som har teman som stickning, skogsbruk, släktforskning, sår och sjukdomar, tennis, magi och mycket mera. Det är helt enkelt bara fantasin som sätter gränser. Ett tag fanns det till och med en pod om parkering, ett ämne som man inte tänker på så ofta då det är en vardagsföreteelse som man bara tar för givet.

Det finns flera sätt att hitta nya poddar som faller dig i smaken. Naturligtvis kan man söka på nätet, det publiceras ofta listor över nya och populära podcast i olika forum. Ännu enklare är det att söka i den app där du lyssnar på podcasts. Använd sökfunktionen och utforska utbudet. Oftast räcker det med att ange ett enda ord för att sökningen skall generera podcasts som har koppling till det ämnet.

Sveriges Radio är också en bra källa till roliga, upplysande och lärorika podcast inom olika genrer. Här hittar man allt från dokumentärer och nyhetsprogram till fiktiva serier och berättelser. Missa inte heller de berömda sommarpraten som även kan avnjutas i podform.