Under det senaste decenniet har det kommit många nya podcasts i Sverige och resten av världen. En podcast är en serie avsnitt med video eller ljud, ungefär som traditionell radio fast du kan lyssna var och när du vill. Andra namn för podcast är podd eller poddradio. Många väljer att lyssna via appar i mobilen. För dig som är intresserad av poddar om hälsa och skönhet finns det ett stort utbud att välja mellan.

Den som drabbats av alopecia kan vara extra intresserad av poddar om hälsa och skönhet. En vanlig fråga är vad utlöser alopecia?, och en podd kan ge svar på den frågan samt möjliga behandlingsmetoder. Även om frågan ”Vad utlöser alopecia?” inte besvaras direkt i podden kan den ändå ge många bra tips om hur du kan förbättra din hälsa och minska stress. Alopecia är en medicinsk term för håravfall och går i nuläget inte att bota, men med hjälp av olika metoder kan du bromsa och förebygga tillståndet.

Podd för alla intressen

Mediet för podcasts har vuxit sig stort och fått en mycket högre tillgänglighet än tidigare. Det finns flera fördelar med formatet, som att du kan lyssna på en podcast var du än befinner dig. Det är ett bra sätt att lära sig mer om hälsa, skönhet och andra intressen du har, samtidigt som du städar, gymmar eller tar en skön promenad i solen. Poddar finns idag för alla smaker, och de handlar inte bara om allmänna ämnen. En del är väldigt nischade, till exempel finns det poddar som handlar om hårhälsa och alopecia.

Håravfall och dess medicinska orsaker

Håravfall är i vissa fall ärftligt och innebär att du tappar stora mängder hår. Det kan också vara ett tillfälligt tillstånd, exempelvis om du har drabbats av en sjukdom eller tvingats genomgå en behandling som orsakar håravfall. Då brukar det bli bättre med tiden och håret växer ut igen. Människor tappar vanligtvis från 50 till 150 hårstrån varje dag. Håravfall brukar definieras som att en större mängd hår än så faller bort från huvudet, och de medicinska orsakerna kan vara många. Du kanske får håravfall på grund av att du har fött barn, då kroppens hormonförändringar leder till att du tappar extra stora mängder hår. En influensa eller stark stress kan leda till håravfall. Järnbrist, sköldkörtelsjukdom och diabetes är andra möjliga orsaker.

Poddar om alopecia, hälsa och skönhet

En populär podd som handlar om alopecia är ”The Alopecia Project”. Den behandlar världen kring sjukdomen via konversationer som hålls om de upp- och nergångar det innebär att leva med kroniskt håravfall. För den som är intresserad av mental hälsa finns också podden ”Så in i själen”, där Agneta Sjödin samtalar med gäster om hur de hittar olika verktyg för att må bättre och finna lugn. Skönhetspodden tar dig bakom kulisserna i skönhetsvärlden, där redaktionen diskuterar skönhetsideal, makeup och närliggande ämnen.