Det finns många trevliga podcasts att lyssna på för den som är intresserad av historia. Bäst fungerar det att lyssna i mobilen, till exempel när du promenerar, diskar, städar eller bara vill koppla av. Om du behöver köpa en ny mobil, är det enkelt att sälja din gamla ipad eller iphone. I denna artikel tipsar vi om några svenska podcasts som är väl värda att lyssna på. Poddarna tar upp det mesta som ryms inom ämnet historia, bland annat svensk nutidshistoria, släktforskning och de senaste rönen inom historisk forskning. Välkommen att dyka ner i de historiska poddarnas fascinerande värld.

Historiepodden

I denna matiga poddserie berättar gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson om olika historiska händelser och epoker. Det första avsnittet sändes redan våren 2014, och idag har de båda lärarna producerat över 300 avsnitt. Podden behandlar både världshistoria och svensk historia och spänner över flera tusen år. Historiepodden är en av Sveriges största poddar, mycket tack vare sitt underhållande tilltal.

P3 Historia

Sveriges Radios historieprogram är lättillgängligt och engagerande. Historiska fakta varvas med dramatiserade inslag, vilket gör historien levande för poddlyssnarna. Programledare är gymnasieläraren Cecilia Düringer. Varje avsnitt har en historisk person i centrum, som blir också blir utgångspunkten för den historiska berättelsen. Till exempel finns avsnitt som handlar om Frida Kahlo, Al Capone och Amelia Earhart.

Svenska folkets historia

Ännu en podcast av en historielärare. Här är det Anders Lundin, mer känd som programledare i tv, som vägleder lyssnarna genom den svenska historien. Podden tar upp historiska händelser ur det svenska folkets perspektiv. Även här använder man skådespelare för att dramatisera historien. Till sin hjälp har Anders Lundin olika experter, som får lägga ut texten kring det aktuella ämnet.

Vetenskapsradion Historia

Podden, som även sänds i Sveriges Radio, tar upp aktuell historisk och arkeologisk forskning. Programledaren Tobias Svanelid gör reportage från utgrävningar och historiska platser där experter, historiker och arkeologer berättar om de senaste fynden. Den allmänbildande podden handlar också om idéhistoria och religionshistoria. Det populärvetenskapliga programmet har sänts i radio i över 20 år.