Givetvis finns det poddar på andra språk och de är i första hand till för nyanlända för att de ska lära sig hur det fungerar i Sverige. Hur man ska komma in på den svenska arbetsmarknaden är ett exempel. Poddarna finns än så länge på sex olika språk engelska, svenska, arabiska, somaliska, persiska och även tigrinja är på gång. Det är av stor vikt att de nyanlända kommer in i det svenska systemet så fort det går. Många av våra lagar och förordningar kan skilja sig väldigt mycket från andra länder. Att de nyanlända får veta att det finns bra utbildningar i svenska språket är också av stor vikt.

Podden lanserades i mars 2020, så den är helt ny. Hittills finns det två avsnitt och fler kommer. Det finns givetvis ett stort behov av information på olika språk för dem som inte pratar svenska, anser Mahmoud Nozhatzade, som är en av dem som finns på sektionen ”Poddar” och ”Webbinarier”.

De ämnen som podden tar upp är informationsmaterial som goda exempel och framgångssagor. Här får man veta hur det fungerar på Arbetsförmedlingen och vilka tjänster som erbjuds där. Nu kommer inte alla avsnitten att släppas på alla sex språken, utan valet av språk är beroende på målgrupp och det ämne som avsnittet tar upp.

Ännu är det inte särskilt vanligt att göra en podd på flera språk, men det har länge funnits radioprogram på SR som sänder nyheter på lätt svenska. Några andra poddar finns dock och den berättar om hur SFI (Svenska för invandrare) fungerar. Podden sänder på ett flertal språk och ämnesområdet är brett. Dessa poddar kan man låna på biblioteken över hela Sverige och de fylls på hela tiden. Avsikten är att det ska komma ett nytt avsnitt varje vecka och även arbetsförmedlingen ska ha podden lättillgänglig.